Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8951× prečítané
Som nabitý živinami na prasknutie! Akými? Napríklad vitamínom C, draslíkom alebo vlákninou. Moja sladkokyslá chuť spestrí každý dezert či raňajky a urobím parádu na každej torte! Však si pochrumkaj!
Zohnať egreše mimo sezónu nie je vôbec jednoduchá úloha, ale nevešajte hlavu, my ho máme dostatok po celý rok! Príjemne kyslý, skoro ako zo záhradky, akurát z neho bola pomocou lyofilizácie odstránená voda. Nič sa však na jeho vzhľade, chuti ani živinách nezmenilo. Pridajte si egreše do šalátu alebo nimi ozdobte dezert a v zime tým prekvapíte každého hosťa!
„Mrazom sušené suroviny vnímam ako budúcnosť potravín. Sú chuťovo ako čerstvé, dajú sa čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby, zachovávajú si nutričné hodnoty a v neposlednom rade sú mnohonásobne skladnejšie a trvácnejšie ako v čerstvej podobe. Pri dobrom skladovaní vydržia aj roky, naopak čerstvé ovocie a zelenina bez aditív plesnivejú a kazia sa už po pár dňoch. Nezáleží tak na sezóne, lyofilizované suroviny môžem mať celý rok v rovnakej kvalite.“
Lyofilizácia čiže sušenie mrazom je metóda založená na sublimáciu zmrznutej vody pri nízkej teplote a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para), bez toho aby došlo k premene na fázu kvapalnú (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia pri teplotách -55 až -100 °C a pri tlaku o niekoľko stoviek pascalov nižšom, než je ten normálny – atmosférický. Keby sme pri sušení nezabezpečili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako keby sme suroviny varili pri 100 °C – výsledný produkt by sa pripálil a stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
Ako využiť mrazom sušené ovocie a zeleninu: 10 tipov na každý deň
10.02.22 | 6090× prečítané
Ako skladovať potraviny sušené mrazom
22.03.21 | 8787× prečítané | 5 minút
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne textové hodnotenie.
Egreš lyofilizovaný