Objednávky odosielame do 5 pracovných dní. Ďakujeme, že ste s nami! Viac o situácii tu.

Mandle VALENCIA RAW zo Španielska

od €6,53 od €5,44 bez DPH

Zvoľte variant

Detailné informácie

500g
Skladom
€6,53
€5,44 bez DPH
1kg
Skladom
€12,29
€10,24 bez DPH
1.5kg (3x500g)
Skladom
€17,65
€14,71 bez DPH
5kg
Skladom
€57,66
€48,05 bez DPH
10kg (karton)
Skladom
€105,54
€87,95 bez DPH

Podrobný popis

Mandle VALENCIA RAW

Nie som len tak hocijaká mandla. Doviezli ma zo Španielska, kde o mňa bolo parádne postarané. Sušili ma za nízkej teploty a vďaka tomu ma neobrali o minerálne látky a vitamíny. A tak som docestovala s plnými kuframi až sem. Mám plochý tvar s ľahko chlpatou šupkou, ktorá je plná vlákniny a antioxidantov. Som mäkká, šťavnatá a sladká. Ak chceš, aby som bola ešte krehkejšia, namoč ma na 12h do slanej vody. Ja chcem zasa k moru!

 
   RAW = spracovanie do 42°C (živá strava)
   nefumigované = neošetrujú nás žiadnym plynom, ktorý ničí mikroorganismy
   nechceme se chváliť, ale máme krajše krivky ako naše kamarátky
 

Základné špecifikácie

  Zloženie 100% prírodné jadrá mandlí Valencia
  Krajina pôvodu
Španielsko
  Trvanlivosť
min. 3–18 mesiacov*
  Balenie
zipové znovuuzatváratelné vrecko
  Úprava
RAW, celá jadrá mandlí, nelúpana
  Veľkosť 14 - 15 mm
  Obchodná trieda Supreme S14
  Odroda VALENCIA, Late Flowering

*presný dátum na vyžiadanie e-mailom, popr. telefonicky na EXPEDÍCIA & KANCELÁRIA

  


Poznámka predajcu

"Novo som sa u mandlí Valencia dostal ku špeciálne vyšľachtenej odrode Late Flowering, ktorú som predtým vôbec nepoznal. Neskorý kvet tejto odrody zaručuje, že mandle nie sú vôbec horké a neobsahujú žiadny amygdalín. Pri ostatných odrodách španielskych mandlí býva horkosť spôsobená klimatickými zmenami pred dozretím. "

"Nakupujem iba najväčšie mandle z danej odrody - supreme 14 mm + (minimálna veľkosť mandle 14 mm). Na vytriedení 1 kg tejto suroviny sa spotrebuje celkom 8 kg mandlí."

"Mandle, ktoré objednáme, nám vždy čerstvo nalúpu. Nemusíte sa tak báť, že by plody v tejto podobe ležali napríklad pol roka na sklade. 10 dní pred dodaním na náš sklad sa mandle pre Vás začnú lúpať."


 
Zaujímavosti
 
Celosvetová produkcia mandlí tvorila v roku 2017 viac ako 1 milión ton. Najväčším svetovým producentom mandlí je USA (81%), potom Austrália (7%), Španielsko (4%), Irán (1%), Tunisko (1%) a ostatné krajiny (6%).
 
Veľkú nákladovú položkou pestovateľov mandlí je zapožičanie včiel. Mandle totiž nie sú samoopelivé a sú závislé na opelenie. Bez toho by nevyrástla jediná mandľa. Preto si vždy musia pestovatelia mandlí dohovoriť včelstvo na účel opelenia celého sadu.
 
V španielskych mandliach sa môže nachádzať horká mandľová zložka 1-2%. V SR je podľa SZPI tolerované max. 0,3%. Majú silnú chuť a všeobecne inklinujú k priľnavosti prachu - majú viac chlpatú kožu ako kalifornské mandle.
 
V Španielsku je najčastejšou odrodou Valencia (hnedá koža, zvyčajne jadro v tvare mandle). Konkrétne pododroda, ktorú Vám ponúkame je Late Flowering (100% sladká varianta)
 
Existujú rôzne druhy mandlí, ktoré sa vyznačujú rôznymi krajinami pôvodu, senzorickými vlastnosťami (hrúbkou a farbou kože) a to napríklad:
 
  • Kalifornia - stredne hnedá
  • Nonpareil - svetlo hnedé jadrá so žilkatosťou (vzor zrna alebo linky). Vďaka slabšej šupke sú tieto jadrá sladšie.
  • Misia - skôr tmavá, silná koža (kvôli tomu nie je vhodná na blanšírovanie a mletie), guľatý či kvapkovitý tvar
  • Carmel - stredne hnedé jadrá, asymetricky tvarovaná
  • Butte - stredne hnedá
  • Ne plus - skôr tmavo hnedá, dlhoveké jadro, pramienky
  • Talianske mandle - Talianske mandle sú tmavšie, majú veľmi silnú a aromatickú mandľovú chuť so sklonom k ​​horkosti. Hlavnými pestovateľskými oblasťami sú regióny Bari (typický krížový výrez) a Sicília.
  • Mandle z ostatných regiónov - Austrálske a čilské jadrá mandlí sú porovnateľné s výrobkami z Kalifornie, ale zberá sa v menšom množstve. Predtým sme Austrálske mandle mali v ponuke, ale v súčasnej dobe ich vykupuje Čína a v Európe sú preto nedostupné.
  • Horké mandle - horké mandle sa pestujú hlavne v severnej Afrike (Maroko, Alžírsko). Menšie množstvo sa vyrába v stredomorskom regióne. Orechy sú menšie, majú sklon k prasknutiu a majú väčšiu kontamináciu (zvyšky ulity, menšie kamene) - vhodné na výrobu esencií a marcipánu

 


Výživové hodnoty mandle Valencia na 100g

                           MAKROŽIVINY 
 
   Energia 2642 kJ / 631 kcal 
   Tuky
52 g 
   z toho nasýtené mastné kyseliny
4 g 
   Sacharidy
19,2 g 
   z toho cukry
4,8 g 
   Vláknina 10 g 
   Bielkoviny 18,3 g 
   Soľ <0,03 g 
MIKROŽIVINY
 
 
   Horčík 258 mg 
   Fosfor 467 mg 
   Draslík
785 mg 
 
 

 


 

Použití

   výroba mandľové múky
  výroba mandľového mlieka a masla
   na pečenie
   skvelé do jogurtu a müsli
   ideálne ako rýchla desiata
 


Tip

  zbaľte si mandle do produktívnej krabičky a môžete ich mať vždy a všade po ruke

2639-8

  

Vedeli ste, že... 

 
 

 Mandle VALENCIA RAW 11 image

Zdravý krvný obeh

Mandle znižujú riziko ochorenia krvného obehu. Látky v nich obsiahnuté pomáhajú odbúrať zlý LDL cholesterol, ktorý sa usadzuje v cievach. Tým zlepšuje krvný obeh, pomáha okysličovať krv a rozvádzať živiny po tele.

 

 

 

 

Mandle VALENCIA RAW 12 image

 

 

 

Zdroj minerálov

Sú zdrojom zdravých prospešných minerálov, ktoré majú na človeka ďalšie pozitívne účinky. Fosfor a vápnik majú zásadný vplyv na pevnosť kostí a zubov. Pomáha s procesom hojenia zlomenín a v pomáhajú zamedziť rednutie kostí v neskoršom veku. Draslík pomáha s nervovými prenosy v tele a stimuluje funkciu svalov.

 

 

  

Mandle VALENCIA RAW 13 image

 

 

V gastronomii

Tieto skvele chuťou oriešky nájdete ako súčasť niekoľko skvelých jedál. Mlieko, typické pre svoju orieškovú krémovú chuť, bez laktózy a cholesterolu. Orgeatový sirup, často používaný na aromatizáciu koktailov. Sladká múka, ktorú možno nájsť najmä v cukrárňach, kde sa používajú pri výrobe pochúťok, ako je Sacher torty, alebo marcipán. Alebo si pridajte mandle s medom do raňajkových cereálií.

 

 

 

 

 

 

 

                    

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: