Mandle VALENCIA RAW zo Španielska
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Mandle VALENCIA RAW zo Španielska
Informácie a výživové hodnoty
Mandle sú sušené za nízkej teploty, a preto si zachovali všetky minerálne látky i vitamíny. Sú mäkké, šťavnaté a sladké. Ak by ste ich chceli ešte krehkejšie a chrumkavejšie, namočte ich na 12 hodín do slanej vody. Aj napriek tomu, že sa jedná o sladkú odrodu, sa môže stať, že budú niektoré jadrá v balíčku horká. Horkosť spôsobuje vyšší obsah amygdalínu, ktorý je v malom množstve pre človeka veľmi prospešný.
Ponúkame vám len tie najväčšie kúsky. Pre vytriedenie jedného kilogramu takých kusov, je potreba zožať kilogramov osem. Mandle Valencia sa používajú do zmrzliny, nugátu, ryžového pudingu, marcipánu či vianočných cukroviniek. Pre vysoký obsah minerálov a vitamínov sú však výborné aj na priamu konzumáciu.
Čo to znamená, že sú mandle nefumigované?
Fumigácia je proces chemického ošetrenia plynom, ktorý sa využíva na likvidáciu nežiaducich mikroorganizmov a škodcov. Bez fumigácie sa nezaobíde napríklad lodná preprava tovaru. Z USA plávajú lode tri týždne, a keby sa v škatuliach škodcovia rozmnožili, všetok tovar by zničili. Niekedy sa plyn aplikuje aj priamo na suroviny. Najčastejšie sa s týmto typom ošetrenia stretneme u mandlí. V USA je ich ošetrenie dokonca uzákonené. Plyn aplikovaný na orechy však môže zoslabiť chuť suroviny a hovorí sa aj o zmene vlhkosti u orechov. Zároveň je klasifikovaný ako pravdepodobný ľudský karcinogén.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Mandľa sa zo škrupiny vylúpne až tesne pred dodaním, čo zaistí jej maximálnu čerstvosť.
- Špeciálne vyšľachtená odroda Late flowering zaručí perfektnú sladkosť väčšiny kusov.
- Španielske mandle nemusia byť fumigované na rozdiel od mandlí z USA.
- Ponúkame ich tiež obalené vo vegánskej horkej čokoláde.
- Mandle pôsobia ako prírodný antioxidant.
Zloženie | 100% prírodné mandle |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂. |
Krajina pôvodu | Španielsko |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 70 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | znovuuzatvárateľné ZIP vrecko |
Veľkosť | 14–15 mm |
Úprava | prírodné RAW orechy, neblanšírované |
Obchodná trieda | Supreme S14 |
Odroda | Valencia (late flowering) |
„Nedávno som objavil špeciálne vyšľachtené odrody španielskych mandlí Valencia. Hovorí sa jej Late flowering, pretože kvitne neskôr ako ostatné. Táto odroda má jednu výnimočnú vlastnosť – mandle vďaka neskorému kvitnutí nie sú tak horké, na rozdiel od ostatných španielskych odrôd, pri ktorých býva horkosť spôsobená klimatickými zmenami pred dozretím. Z danej odrody navyše nakupujem len tie najväčšie kusy, veľké minimálne 14 milimetrov. Na vytriedenie 1 kilogramu takto veľkých mandlí, je potrebné nazbierať osem kíl. Ide naozaj o prémiový produkt."
Aké mandle poznáme?
Mandle nie sú iba jedny, vedeli ste, že sa delia podľa typu, chuti, kvality, veľkosti a odrody? Poznáme sladké mandle a horké. Pretože horké mandle obsahujú škodlivú látku amygdalín, väčšinou v ponuke nájdete iba tie sladké. Medzi najobľúbenejšie odrody patria napríklad odrody Nonpareil, Valencia, Carmel a Marcona. Podľa typu spracovania ich nájdete so škrupinou a bez, so šupkou alebo blanšírované, kúsky, plátky alebo ako múku. Trieda alebo kvalita mandlí závisí na počte škrabancov, zlomkov, drtí a či je prítomná nejaká prímes. Podľa veľkosti ich môžeme triediť hneď niekoľkými spôsobmi – mm, oz, g. Viac sa dočítate v našich článkoch.
Tip
Vyskúšajte španielske RAW mandle obalené v bielej čokoláde a jahodách alebo náš MYX Čokomadle!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | 2642 kJ / 631 kcal |
Tuky | 52 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 4 g |
Sacharidy | 19,2 g |
z toho cukry | 4,8 g |
Vláknina | 10 g |
Bielkoviny | 18,3 g |
Soľ | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | 200 mg |
Železo | 3,6 mg |
Sodík | 229 mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.