90 minút + 3 hodiny na odležanie
4–6 porcií
Čo budete potrebovať?
Na krém:
- 300 g mascarpone
- 200 g skyru
- 3 žĺtky
- 60 g práškového cukru
- 50 g pistáciového masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 ml smotany na šľahanie (s min. 33% obsahom tuku)
Na zostavenie tiramisu:
- cukrárske piškóty
- 200 ml silného espressa
- čerstvé alebo lyofilizované maliny
- kúsky pistácií
- kakao
Recept a foto: @pani_boruvka
Postup
Najprv si uvaríme kávu. Nemyslíme teda vaše pravidelné popoludňajšie capuccino (aj keď to môžete samozrejme tiež), ale silnú čiernu kávu, do ktorej budeme namáčať piškóty. Nezabudnite na to – aby vám stihli vychladnúť.
Príprava krému na tiramisu
Potom si pripravíme rajnicu (hrniec) s asi 2 cm vody a ohňovzdornú misu, ktorá pasuje priamo na hrniec. Dno by sa nemalo dotýkať vody. V mise zmiešame žĺtky s cukrom a položíme na hrniec. Platňu zapneme na strednú teplotu a začneme so šľahaním.
Najlepšie je použiť ručný šľahač. Hmotu je potrebné našľahať do svetlej peny. Zároveň by žĺtky mali dosiahnuť teplotu ľahko cez 60 stupňov. Vďaka tomu totiž dôjde k pasterizácii vajec. Šľaháme a zahrievame, kým vajcia nezosvetlia a cukor sa nerozpustí. Mal by nám vzniknúť ľahko nadýchaný žĺtkový krém. Odstavíme bokom a za občasného premiešania necháme vychladnúť.
Potom si bokom vyšľaháme vychladenú smotanu v pevnú šľahačku a v ďalšej mise metličkou vyšľaháme ešte mascarpone a skyr, primiešame pistáciové maslo a pre vôňu a dokonale sladkastú chuť pridáme ešte vanilkový extrakt. Následne vmiešame vychladnutý žĺtkový krém. Nakoniec pomocou stierky opatrne zapracujeme vyšľahanú šľahačku. A výsledok? Dokonale nadýchaný hladký krém na tiramisu!
Ako zostaviť tiramisu?
Nachystáme si stredne veľkú podlhovastú formu. Môžete použiť napríklad formu na biskupský chlebíček alebo akúkoľvek inú vhodnú nádobu.
Ako prvé do formy vyskladáme cukrárske piškóty, ktoré z oboch strán namočíme do kávy. Na vrstvu piškót nanesieme polovicu pripraveného krému, zarovnáme, zasypeme nasekanými pistáciami a pridáme maliny. Na krém opäť navrstvíme namočené piškóty. Vrchná vrstva tiramisu by mala byť vždy z krému. Môžete ju zahladiť, alebo dozdobiť pomocou cukrárskeho vrecka.
Tiramisu by po dokončení malo odpočívať v chlade. Najlepšie cez noc, stačiť mu budú ale aj zhruba 3 hodiny.
Tip! Kakaom a kúskami lyofilizovaných malín posypte tiramisu až tesne pred servírovaním. Suroviny tak nebudú mať čas natiahnuť vlhkosť.