Oslávte s nami Svetový deň orechov. 🥜. Zľava 15 % s kódom ORECH15.

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Quinoa je potravinou budúcnosti. Nadchne vás jednoduchou prípravou aj náložou bielkovín

20. 2. | 5813× prečítané | 3 minúty čítania


Kvui, Kuinu… čo? Quinoa (čítaj kínua) sa v našich kuchyniach ešte len udomácňuje, ale rozhodne má čo ponúknuť. Tieto malinké guľôčky vás okúzlia svojou chuťou, jednoduchou prípravou aj nevídanými nutričnými hodnotami. A pokiaľ ste v detstve chceli byť astronautom či astronautkou, môžete si vďaka quinoe konečne vyskúšať, aké by to asi bolo. Ako to spolu súvisí? Pokračujte v čítaní a neprestávajte žasnúť!

Zdieľať



Quinoa je potravinou budúcnosti. Nadchne vás jednoduchou prípravou aj náložou bielkovín

Čo sa v článku dozviete?

Quinoa má dlhú tradíciu a žiarivú budúcnosť

Quinoa alebo Mrlík čílsky je prastará plodina, ktorá sa v Južnej Amerike pestuje už tisícročia a teraz začína byť v obľube aj u nás. Podobne ako pohánka alebo amarant sa radí medzi tzv. pseudoobilniny. To ale neznamená, že je z hľadiska výživy menej významná ako bežné obilniny. Práve naopak – jej nutričné ​​vlastnosti jej dávajú poriadny náskok a právom ju pasujú do role (super)potraviny budúcnosti. Ale o tom neskôr.

Z celej rastliny, ktorá dorastá do výšky až 2 metrov, sa na jedenie využívajú hlavne semená. Najčastejšie majú bielu farbu, ale dostať je aj quinoa červená a čierna.

jak roste quinoa
Quinoa je najčastejšie biela, stretnete sa ale aj s červenou alebo čiernou alternatívou.

Vypestovať mrlík sa pritom zdá byť pomerne jednoduché - nevadí mu kyslosť pôdy, občasné sucho, vysoké teploty ani mierne mrazíky. Vplyvom rastúceho dopytu sa preto o produkciu quinoy snažia aj krajiny mimo hornatej oblasti Ánd. V Českej republike však tieto pokusy zatiaľ zostávajú v plienkach, a tak asi ešte chvíľu potrvá, kým quinou hrdo označíme za lokálnu potravinu.

Všetko ale nasvedčuje tomu, že o ňu bude čoraz väčší záujem. Nutričnú výnimočnosť quinoy si totiž všíma aj OSN alebo NASA – tam ju dokonca skúmajú ako plodinu, ktorá má potenciál udržať kozmonautov nažive aj počas naozaj dlhých vesmírnych letov.

Prečo quinou zaradiť do jedálnička?

Ódy na quinou, ktoré znejú z úst výživových poradcov, neberú konca. Tak si to zhrňme: okrem toho, že je quinoa prirodzene bezlepková, má aj nízky glykemický index. To z nej robí spoľahlivého spoločníka pre celiatikov i diabetikov, a tiež nepostrádateľnú súčasť redukčnej diéty.

Popri štedrej porcii vlákniny, ktorú od zdravých príloh tak nejako očakávame, navyše vyniká vysokou koncentráciou kvalitných bielkovín. Obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, čo sa v rastlinnej strave len tak nevidí. Quinoa je vďaka tomu svätým grálom všetkých zodpovedných vegánov a vegetariánov, ktorí chcú svojmu telu dopriať všetky potrebné živiny.

Čo ale zaručene ocenia aj všežravci, je obsah prospešných omega 3 mastných kyselín a pestrej palety vitamínov a minerálov, vrátane často deficitného železa, ako aj horčíka a kyseliny listovej.

quinoa salát recept
Chcete do svojho obľúbeného šalátu dodať nálož bielkovín? Pridajte varenú quinou!

Príprava quinoy nie je žiadny oriešok

Quinoa má neutrálnu chuť s nevtieravým orieškovým nádychom, ktorá jej otvára dvere do sladkej aj slanej kuchyne. Základný recept na jej prípravu je podobný ako u ryže: quinou stačí prepláchnuť horúcou vodou (pre elimináciu prípadnej horkosti) a uvariť domäkka v dvojnásobnom množstve vody. Trvá to asi 15 minút. Na použitie do šalátov môžete quinou po uvarení ochutiť obľúbeným korením alebo ju rovno uvariť vo vývare.

TIP: Pokiaľ z quinoy pripravujete sladkú kašu (alternatívu klasickej ovsenej kaše), varte ju o niečo dlhšie.

Quinou uvarenú al dente potom použite ako prílohu, základ „rizota“ či zápražku do polievky. Výborne poslúži aj pri zahusťovaní fašírok alebo ako náplň do plnených paprík či zapečených cukiet a tekvíc. Rovnako ju môžete pridať do cesta na sušienky alebo ju zakomponovať do nepečených dezertov.

TIP: Quinoa je ideálnou surovinou na obohatenie šalátov. Vyskúšajte náš obľúbený recept!

zdravá strava quinoa salát

Quinoa šalát s pečenou tekvicou

Ľahký, ale výživný šalát, ktorý zasýti.

Tak hor sa do toho! Zásobte sa touto vesmírnou pochúťkou a pustite sa do prípravy pokrmov, ktoré nepripúšťajú kompromisy medzi dokonalou chuťou a tou najlepšou výživnosťou.

Zdokonaľte si quinoa šalát:

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?