90 minút + tuhnutie
8–12 porcií
Čo budete potrebovať?
Na cheesecake (forma 25 cm):
- 200 g maslových sušienok
- 65 g masla
- 700 g smotanového syra (napr. Philadelphia)
- 85 g práškového cukru
- 200 g smotany na šľahanie
- 200 g ruby čokolády
- 60 g prášku z lyofilizovaných malín
- lyžičku a pol vanilkového extraktu
- lyžičku vanilkovej pasty
- 5 vajíčok
- 15 g škrobu
Na ozdobu:
- 90 g smotany na šľahanie
- 130 g ruby čokolády
- čerstvé a/alebo lyofilizované maliny
Postup
Rúru predhrejte na 160 °C a dno tortovej formy s priemerom 25 cm vyložte papierom na pečenie. Ruby čokoládu rozpustite za občasného premiešania vo vodnom kúpeli. Nechajte ju bokom vychladnúť predtým ako s ňou začnete pracovať.
Sušienky rozmixujte na omrvinky, potom k nim prilejte rozpustené maslo a vypracujte drobivé cesto. Sušienkový základ presypte do formy a prstami umačkajte na dno do hladkej vrstvy. Takto pripravený korpus dajte piecť do rúry na 10 minút.
Medzitým si pripravte náplň. Smotanový syr asi 3 minúty šľahajte, aby bol pekne hladký, potom pridajte smotanu na šľahanie, práškový cukor, vanilkový extrakt aj pastu a prášok z lyofilizovaných malín. Všetko zašľahajte do hladkého krému. Následne pridajte po jednom vajíčka a opäť zašľahajte dohladka. Ak pracujete s elektrickým robotom, dajte pozor, aby na jeho dne neboli usadeniny.
Teraz za stáleho šľahania na strednú rýchlosť pomaly pridávajte vychladnutú a rozpustenú ruby čokoládu. Ak by ste ju pridali ešte horúcu, mohla by sa v kréme zraziť. Ak by sa vám predsa len zrazila, stačí krém presunúť do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zľahka pár minút zahriať, čokoláda sa tak opäť rozpustí a vznikne hladký krém.
Krém prelejte na upečený korpus a pečte v predhriatej rúre ďalších 40 minút. Počas pečenia by sa malinový cheesecake mal ľahko nafúknuť a zozlatnúť. Rúru počas pečenia neotvárajte! Po 40 minútach rúru iba vypnite, ľahko pootvorte dvierka na pár centimetrov a nechajte cheesecake vo vnútri vychladnúť aspoň 1 hodinu. Takto potom nechajte tortu plynuje vychladnúť do izbovej teploty. Ak by ste ho rovno vybrali, došlo by k prudkému rozdielu teplôt a cheesecake by sa mohol zraziť či prasknúť. Nakoniec malinový cheesecake vo forme presuňte do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť, najlepšie je to cez noc, aby sa mohli rozležať chute.
Akonáhle je cheesecake už odležaný, opatrne formu okružte nožom, aby sa torta odlepila od stien a cheesecake preložte na tanier.
Teraz pripravte polevu. Ruby čokoládu nasypte do väčšej misky, smotanu na šľahanie nalejte do kastrólika a pomaly zahrievajte. Akonáhle sa na smotane objavia prvé bublinky, ihneď ju stiahnite z platne a nalejte na čokoládu. Nechajte odstáť cca minútu, čokoláda by sa vplyvom horúcej smotany mala rozpustiť. Rozmiešajte do hladkej ružovej čokoládovej polevy. Nechajte ju pár minút vychladnúť v miske a následne ňou polejte cheesecake.
Nakoniec cheesecake ozdobte čerstvými alebo lyofilizovanými malinami a po zatuhnutí polevy môžete servírovať! Mňam. Už sa tiež vidíte s kávičkou v ruke a s kúskom tohto božského malinového cheesecaku na tanieriku?
Recept a foto: @lzickacukru