Aké netradičné cukrovinky sme si pre vás nachystali?
Vegánske nugátovo-avokádové kocky
15 minút + tuhnutie
cca 20 kúskov
Nepečené vegánske cukrovinky? Pripravte si na Vianoce tento rýchly recept. Za 15 minút je hotovo. Potom už stačí len počkať, kým to všetko stuhne, a môžete maškrtiť.
Čo budete potrebovať?
Na korpus:
- 350 g mandľovej múky
- 5–6 lyžíc datľového sirupu
- 1 lyžica kokosového oleju
- 2 kvapky vanilkového extraktu
Na krém:
- 2 avokáda
- 250 g vegán nugátovej čokolády
- 30 g nasekaných lieskových orechov
- 2 kvapky lieskoorieškovej arómy
Na ozdobu:
Postup
Z mandľovej múky, datľového sirupu, kokosového oleja a vanilkového extraktu vytvoríme lepkavé cesto, ktoré vtlačíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Avokáda rozpolíme, zbavíme kôstky a lyžicou vydlabeme zelenú dužinu. Nugátovú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme ju k avokádu a spoločne ich rozmixujeme do hladkej peny. Konzistenciou by pena mala pripomínať puding.
Nakoniec do čokoládovej peny primiešame ešte kvapku lieskovoorieškového extraktu a nasekané lieskové orechy. Hotovú penu nalejeme na korpus, rovnomerne rozmažeme, ozdobíme jedlými kvetmi a dáme stuhnúť aspoň na dve hodiny do chladničky.
Po stuhnutí rozkrájame hotové rezy na malé kocky a maškrtíme pri vianočných rozprávkach!
Vegánske marokánky
30 minút
30 kúskov
Marokánky sú tradičný recept v mnohých domácnostiach. Poďte si s nami urobiť vegánsku vianočnú verziu. Základom bude domáci karamel a ovsené vločky a celý recept prežiaria pistácie. Ako na to?
Co budete potřebovat?
- 100 g kryštálového cukru
- 30–40 g mletých ovsených vločiek
- 150 ml vody
- 100 g kúskov pistácií
- 100 g kešu
- 100 g sušených čerešní
- 5–10 g pomarančovej kôry
Postup
Kryštálový curok nasypeme do kastrólika, pridáme lyžicu studenej vody a necháme ho na miernom plameni rozpustiť. Výsledkom bude svetlo hnedý karamel. Karamel by mal byť bez hrudiek a kryštálov, konzistenciou musí pripomínať sirup. Do karamelu vlejeme 150 ml vriacej vody, pridáme nasekané vločky a za stáleho miešania varíme asi 3 minúty.
Z vločiek a karamelu by nám mala vzniknúť kaša, do ktorej pridáme ingrediencie podľa chuti. My sme zvolili kombináciu žiarivých pistácií, jemných kešu orechov, sladkých sušených čerešní a sviežej pomarančovej kôry.
Nakoniec stačí lyžičkou vytvarovať marokánky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme na 170 °C asi 10 minút. Necháme vychladnúť a rýchlo schováme pred maškrtníkmi – inak do Vianoc nevydržia!
Makové kolieska s citrónovou polevou a lyofilizovanými slivkami
90 minút
30 kúskov
Chceli by ste trošku klasickejšie pečivo, ktoré ale stále prekvapí netradičnou kombináciou chutí? Vyskúšajte makové kolieska. Spolu s citrónovou polevou a slivkami sa stanú hitom vianočného stola!
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 120 g hladkej múky
- 25 g mletého maku
- 30 g práškového cukru
- 1 žĺtko
- 100 g masla
- štipku soli
- štipku sušenej citrónovej kôry
Na polevu:
- 150 g práškového cukru
- 3–4 lyžice citrónovej šťavy
Na ozdobu:
Postup
Hladkú múku, mletý mak, práškový cukor a citrónovú kôru zmiešame v mise. Pridáme žĺtok, štipku soli a na malé kocky nakrájané maslo. Pomaly cesto miesime asi 5 minút. Hladké a nelepkavé cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho zhruba 30 minút odpočívať v chladničke .
Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 milimetre. Okrúhlym vykrajovačom vykrojíme kolieska a vyskladáme ich na plech s papierom na pečenie. Nemali by sa dotýkať, ale pretože veľmi nevyrastú, môžeme ich dať natesno vedľa seba.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 8–10 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme kolieska vychladnúť na chladnom mieste – pred zdobením musia byť kolieska úplne vychladnuté! My tak budeme mať aspoň čas pripraviť citrónovú polevu.
Práškový cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme na lesklú polevu bez hrudiek a ozdobíme kolieska. Nakoniec ešte pečivo posypeme drvenými lyofilizovanými slivkami a necháme všetko zaschnúť.
Tak dobrú chuť a šťastné a veselé Vianoce!