60 minút
1 závin
Čo budete na štrúdľu potrebovať?
- 1 balenie lístkového cesta (mrazené alebo chladené)
- 3–4 stredné jablká
- 50 g hrozienok
- 50 g vlašských orechov
- 50 g strúhanky
- 1–2 lyžice krupicového cukru, alebo iného sladila (xylitol, stévia, vanilkový cukor)
- 1 lyžičku cejlónskej škorice
- kúsok rozpusteného masla na potretie závinu
- práškový cukor na záverečné pocukrovanie upečenej štrúdle
Postup
Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky, alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Vlašské orechy pokrájame nahrubo a spolu so škoricou, cukrom a hrozienkami ich pridáme k jablkám.
Lístkové cesto si rozbalíme na papieri na pečenie, popr. vyvaľkáme. Najprv ho posypeme strúhankou, ktorá nasaje prebytočnú šťavu z jabĺk. Potom naň poukladáme nakrájané alebo nastrúhané jablká.
Štrúdľu pevne zavinieme, spolu s papierom na pečenie ju preložíme na plech alebo do pekáča. Na záver ju potrieme rozpusteným maslom.
Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C 30-40 minút, kým nám jablkový závin nezozlatne. Po vytiahnutí z rúry necháme štrúdľu vychladnúť a pred podávaním ešte zľahka pocukrujeme práškovým cukrom.
Tak dobrú chuť a jesennému pečeniu sláva!
7 tipov pre ešte lepšiu štrúdľu!
- Nastrúhané alebo nakrájané jablká premiešajte so škoricou a cukrom v mise. Chute sa tak dostanú rovnomerne do celej náplne závinu.
- Pokiaľ máte jablká veľmi šťavnaté, pred naplnením štrúdle ich ľahko vytlačte, aby vám závin nevytiekol a nepripálil sa.
- Strúhanku, ktorou posypávate lístkové cesto, môžete najprv opražiť na kúsku masla. Dostane tak ešte lepšiu chuť.
- Okrem klasických vlašských orieškov sa do jablkovej štrúdle hodia aj lúpané mandle alebo lieskové oriešky.
- Každý sladký závin perfektne prevonia aj vanilkový cukor. Vyrobiť si ho môžete ľahko aj doma – v tomto článku poradíme, ako na to.
- Pokiaľ nemôžete alebo nechcete používať klasický cukor, stavte na prírodné sladidlá – stéviu alebo xylitol.
- Pokiaľ nemáte radi hrozienka, skúste do jablkovej štrúdle pridať sladučkú sušenú kľukvu alebo višne. Náplni dodajú ovocný nádych.
Recept a foto: @gazdina