Horká 71,5% čokoláda

od €8,37 od €6,98 bez DPH

Zvoľte variant

Nájsť vnútornú rovnováhu je ťažké. Mozog káže „ži zdravo“, srdce však kričí „čokoláda“. Poslúchni oboch! Moja príjemná horko-sladko-kyslá chuť Ti zlepší celý deň a pocit viny môže trucovať v kúte!

Detailné informácie

500g
Skladom
€8,37
€6,98 bez DPH
3kg
Skladom
€43,29
€36,08 bez DPH

Podrobný popis

Horká 71,5% čokoláda

Informácie a výživové hodnoty 

Táto čokoláda patrí do produktov programu kontrolovaného poľnohospodárstva, kakaové bôby boli vypestované bez chemických prísad a hnojív a počas ich pestovania bol kladený veľký dôraz na zachovanie prírodných zdrojov a kvalitu surovín. V čokoláde namiesto bieleho cukru nájdete cukor trstinový a zároveň neobsahuje sójový lecitín. Akonáhle ju ochutnáte, už pre vás žiadna nebude dosť dobrá. Len počkajte, až ucítite tú ľahkú horkosť a kyslosť s jemnými sladkými tónmi na konci, tomu sa hovorí dokonalosť. Nákupom tohto produktu podporujete ekologické poľnohospodárstvo a zároveň si nesmierne pochutnáte na jedinečnej, kvalitnej čokoláde. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?

čokoládaSK

Použitie a temperácia

Vďaka vysokému podielu kakaového masla má čokoláda vyššiu tekutosť a s tým je spojené aj jej následné využitie. Skvele sa hodí na výrobu jemných praliniek alebo dutých čokoládových figúrok, ktoré budú vo výsledku dokonale krehké. Vykúzlite s ňou taktiež bezchybne hladké polevy, ale vzhľadom k jej vysokej tekutosti nie je vhodná napríklad do maslových krémov a čokoládových náplní. Vyskúšajte napríklad naše pekanové tartaletky s čokoládou.

Temperácia: Ideálna teplota pre rozpustenie je 45 až 50 °C, schladenie 28/29 °C a použitie pri 31/32 °C

 

5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli

  1. Je vyrábaná postupom bean to chocolate, výrobca ju robí z vlastných vypestovaných kakaových bôbov.
  2. Je vegánska a pýši sa certifikátmi Rainforest Alliance a UTZ.
  3. Horká čokoláda je radená medzi antioxidanty.
  4. Obsahuje 42 % tuku.
  5. Neobsahuje E476.

 

Základná špecifikácia
Zloženie kakaová hmota, trstinový cukor, kakaové maslo
Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím.
Krajina pôvodu Belgicko
Trvanlivosť 3–8 mesiacov
Skladovanie do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 40 %,
chráňte pred priamym slnečným žiarením
Balenie znovuuzatvárateľné ZIP vrecko
Veľkosť nešpecifikované
Úprava kúsky
Obchodná trieda nešpecifikované
Odroda nešpecifikované

 

 

 

Ako sa kakaové bôby spracovávajú?

V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia aby bol obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.

Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do továrne na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a následne sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúženú čokoládovú arómu, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, akými sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.

 

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energia 2369 kJ / 566 kcal
Tuky 43,2 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 26 g
Sacharidy 29,1 g
z toho cukry 25,6 g
Vláknina 12,8 g
Bielkoviny 8 g
Soľ 0,02 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápnik 48,5 mg
Železo 19,95 mg
Horčík 166,7 mg
Fosfor 264,6 mg
Draslík 779,3 mg
Sodík 7,3 mg
Vitamín C 0,179 mg

 

Temperovanie čokolády

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: