11.10.24 | 21548× prečítané | 2 minúty
Mliečna 33% čokoláda Chiara
Hovoríš si, že mliečne čokolády sú všetky rovnaké? Len počkaj, až ochutnáš mňa! Som krásne jemná, s intenzívnou chuťou čerstvého mlieka a pritom len decentne sladká. Poteším každého maškrtníka aj profesionálneho cukrára.
- intenzívna chuť čerstvého mlieka
- skvelá voľba pre cukrárov
- vyrobené v Taliansku
Mliečna 33% čokoláda Chiara
Informácie o produkte
Chiara je svetlá mliečna čokoláda zo starostlivo vybraných kakaových bôbov a čerstvého talianskeho mlieka. Obe ingrediencie sa skvele prelínajú v jej tak akurát sladkej chuti. Okrem výraznej chuti mlieka v nej ucítite aj ľahko karamelové podtóny. Má nízky obsah kakaovej hmoty a vysoký obsah kakaového masla, vďaka ktorému má svetlú farbu a po rozpustení je krásne tekutá. Ocenia ju profesionálni cukrári, domáci kuchári i maškrtníci. Praktické kúsky sa dobre rozpúšťajú, rovnako ako sa dajú zobať z misky. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?

Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Použitie a temperácia
Ak sa chystáte kúzliť v kuchyni a hľadáte tú pravú mliečnu čokoládu, Chiara vám nesmie uniknúť. Ocenia ju ako profesionálni cukrári, tak domáci kuchári. Má nižšiu až strednú tekutosť, čo zaisťuje jej univerzálne využitie. Vytvoríte z nej lesklej pralinky s chrumkavým povrchom, svetlé polevy, čokoládové peny s vyváženou chuťou, alebo ju využijete ako prísadu do domácej zmrzliny.
Temperácia: Ideálna teplota pre rozpustenie je 45 až 50 °C, schladenie 27 až 28 °C a použitie pri 29 až 30 °C.
TOP informácie o čokoláde
- Vyrába sa neďaleko talianskeho Bergama v továrni na čokoládu, ktorá má tradíciu od roku 1946.
- Použité kakaové maslo si robí sám výrobca a je vysoko kvalitné.
- Obsahuje 30 % kakaového masla a minimálne 33 % kakaa.
- Je vhodná aj do profesionálnych čokoládových strojov.
- Je bez lepku.
Ako sa kakaové bôby spracovávajú?
V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia na obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.
Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do tovární na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a potom sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúžené čokoládové aróma, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, ako sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.
Zaujímavosti a recepty
Recenzie návštevníka
Výborná čokoláda! Pochutnáváme si s manželem vždycky u filmu.
Recenzia nakupujúceho heureka.sk
vynikajuca chut, ina ako ostatne bezne cokolady
Základné špecifikácie
Kompletná špecifikácia ku stiahnutiu tu- Zloženie Cukr, kakaové máslo, sušené mléko plnotučné, kakaová hmota, sušené mléko odtučněné, emulgátor sójový lecitin, přírodní vanilkové aroma; obsah kakaové sušiny nejméně 33 %.
- Surovina Mléčná čokoláda
- Diéta Bez lepku
- Spracovanie Kôstky
- Farba Hnedá
- Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂.
- Krajina pôvodu Taliansko
- Skladovanie Skladujte v chlade, suchu a tme. Chráňte pred priamym slnečným žiarením.
- Balenie znovuuzatvárateľné ZIP vrecko
- Veľkosť priemer cca 2 cm
- Úprava kúsky
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2389 kJ / 573 kcal
- Tuky 37,6 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 22,3 g
- Sacharidy 48,6 g
- z toho cukry 47,8 g
- Vláknina 1 g
- Bielkoviny 9,6 g
- Soľ 0 g
Hodnotenie našich zákazníkov
Recenzie návštevníka
Výborná čokoláda! Pochutnáváme si s manželem vždycky u filmu.
Recenzia nakupujúceho heureka.sk
vynikajuca chut, ina ako ostatne bezne cokolady