Kokosové produkty
Najpredávanejšie
Kokosové produkty
Vedeli ste, že využitie kokosu je všestranné? Nevyužíva sa len v potravinárstve.
Kokosové výrobky sa získavajú z kokosovníku Cocos nucifera, ktorý patrí medzi najviac užitočné rastliny na svete, pretože všetky časti rastliny sa dajú využiť, a to nie len v potravinárstve, ale aj napríklad vo farmaceutickom priemysle, v kozmetike, či drevo sa môže používať na výrobu nábytku.
Plodom kokosovej palmy je veľká kôstkovica- kokos, ktorý má priemer okolo 30 cm. Z neho pre výrobu našich kokosových výrobkov sa používa vnútorná dužina, ktorá keď sa usuší, sa nazýva kopra.
Panenský kokosový olej
- získava sa z kopry bez použitia chemických látok
- lisovanie prebieha za studena
- nutrične veľmi bohatý, nazýva sa aj ako “matka všetkých olejov”
- bohatý na mastné kyseliny, najmä na kyselinu laurovú, ktorá má antimikróbne vlastnosti a pomáha posilňovať imunitný systém
- bohatý na vitamíny skupiny B, E, C a K a minerálne látky ako železo, horčík, draslík, meď, mangán a selén
- vhodný na pečenie, varenie, starostlivosť o vlasy a pleť, balzam na pery
Pred dozretím kokosu sa vo vnútri nachádza kokosová voda, v ktorej sú rozpustené proteíny kokosu. Podiel vody sa po dozretí znižuje, ale nestráca sa. Táto voda sa používa ako sladký nápoj, ale nejde o klasické kokosové mlieko, ktoré poznáme.
Kokosové mlieko
- mliečna tekutina extrahované z kopry s/bez pridania vody
- patrí medzi kalorické nápoje, má nízky glykemický index
- nutrične bohatá podobne ako kokosový olej na vitamíny, minerálne látky a taktiež aj na kyselinu laurovú
- kokosové mlieko pozitívne pôsobí na cirkuláciu krvi
- používa sa do smoothies, studenej kuchyne, taktiež ako aj náhrada kravského mlieka a na pečenie
- u nás nájdete 60% kokosové mlieko v príjemnej krémovej konzistencii s vôňou a chuťou po kokose
Kokosové plátky, kocky, prášok a múka
- výrobky vyrábané z dužiny kokosu
- spôsob sušenia: sušené do 42°C alebo mrazom sušené - lyofilizované
- použiť sa dá ako snack, na pečenie, ozdobu, do ranných cereálií či smoothies
Kokosový krém a pasta
- vyrába sa z dužiny kokosu, ktorá je rozmixovaná na pastu alebo krém
- výborne tuhne pre 25°C
- príjemná sladká chuť
- zmiešaním s teplou vodou vznikne kokosové mlieko
- nutrične je bohatý rovnako ako mlieko a olej
- využiť sa dá do raňajkových kaší, do sušienok, krémov alebo omáčok
Kokosový cukor
- získava sa z nektáru kokosového kvetu
- nektár sa suší varom za vzniku hnedých granúl kokosového cukru
- chuť podobná hnedému cukru
Viac o kokosovom cukre sa dozviete medzi sladidlami.