Čo sa v článku dozviete?
- Ako je to s energiou v jedle
- Prečo zaradiť do jedálničku:
Ako to je s tou energiou v jedle
Nedodávajú nám náhodou všetky potraviny nejakú energiu, pýtate sa? Áno. Záleží ale na tom, akým spôsobom ju naše telo prijme. Príliš sladké potraviny nám síce dodajú okamžite obrovské množstvo energie, hladina cukru v krvi potom ale rýchlo poklesne, a tak nám energia väčšinou nevydrží dlhšie ako 2 hodiny.
Spomeňte si napríklad na deti. Dovolíte im pohár malinovky a ony vyčíňajú ako neriadené strely. Po pár hodinách sú ale schopné zaspať aj v stoji, pretože energetický doping stratil svoj účinok. Tomuto stavu „domnelej energie“ sa dá ale predísť!
Ktoré potraviny zaradiť do jedálničku
A ako na to? Skúste do svojho jedálnička zakomponovať týchto 8 potravín a vedzte, že vaša energia už pod bod mrazu nikdy neklesne!
1. Červená repa
O repe sa to síce veľmi nevie, ale je úžasným utešiteľom každého náročného pracovného dňa! Nakopne vás energiou a navyše dlhodobo zvyšuje výdrž. Štúdie preukázali, že antioxidanty obsiahnuté v červenej repe znateľne zvyšujú prietok krvi telom. Vyšší prietok krvi znamená lepšie okysličenie mozgu, čo vedie k lepším športovým aj intelektuálnym výkonom.
Dusičnany, čo sú zlúčeniny nachádzajúce sa vo vysokých koncentráciách práve v červenej repe a šťave z nej, pomáhajú zvyšovať produkciu oxidu dusnatého. Keď telo detekuje oxid dusný, začne uvoľňovať viac kyslíka do tkanív. Tento proces výrazne zvyšuje hladinu energie najmä pri športovom výkone. Mimo všetky tieto benefity je repa tiež nabitá sacharidmi a vlákninou, čo sú živiny, ktoré samy o sebe dodávajú energiu.
Červená repa ale nie je lahôdkou pre všetkých, ba naopak, niektorým z nás sa len pri pomyslení na ňu nerobí príliš dobre. Pokiaľ nepatríte medzi fanúšikov, skúste naše kvetové tyčinky s repou. Tyčinka zmizne počas minúty a repa bude to posledné, na čo si pri jej konzumácii spomeniete! Navyše je malá, skladná a skvele poslúži ako rýchly snack na akomkoľvek výlete.
2. Ovsené vločky
Ovsené vločky majú nízky glykemický index a sú jedným z najlepších zdrojov pomaly sa uvoľňujúcej energie. Je to vďaka obsahu komplexných sacharidov. Obsahujú veľké množstvo beta glukánu a rozpustnej vlákniny, ktoré v kombinácii s vodou vytvára hustú kašu. Rozpustná vláknina spomaľuje trávenie, pretože je horšie štiepiteľná a stráviteľná.
Tiež spomaľuje proces vstrebávania glukózy do krvi, čo zaisťuje telu postupný, ale tiež dlhodobý prísun kvalitnej energie. Okrem toho sú ovsené vločky bohaté na vitamíny a minerály, ktoré napomáhajú procesu výroby energie. Patria medzi ne napríklad vitamíny skupiny B, železo a mangán. Vďaka kombinácii všetkých týchto živín sú ovsené vločky nielen chutnými raňajkami, ale aj perfektným pomocníkom každého pracovného dňa.
Potrpíte si na lokálne suroviny? Skúste ovsené vločky od bratov – z Českej republiky. Ovos vypestovaný za humnami vás energeticky nakopne, a navyše podporí českých lokálnych producentov!
3. Hummus
Čo je to ten dookola omieľaný hummus? Hummus je nátierka (dip), ktorá sa vyrába z cíceru, sezamovej pasty, olivového oleja, citrónu a cesnaku a ďalšieho korenia podľa chuti. A práve kombinácia týchto výživných zložiek robí hummus výborným zdrojom energie.
Sezamová pasta, čiže tahini, a olej v humuse navyše obsahujú zdravé tuky. Tieto prísady spomaľujú vstrebávanie sacharidov do krvi, čím pomáhajú predchádzať nepríjemným výkyvom hladiny cukru v krvi.
Hummus si môžete vychutnať ako nátierku na pečive, možno ho ale kombinovať aj s inými pokrmami – napríklad šalátmi či mäsom, alebo ako dip ku grilovanej zelenine.
Cícerový hummus si môžete pripraviť aj doma. Skúste rovno jeho vylepšenú verziu z naklíčeného cíceru. Stačí na to cícer na klíčenie, pohár na klíčenie, voda a kvapka trpezlivosti. S naším vyčerpávajúcim návodom na klíčenie to zvládnete, aj keď nie ste práve záhradkár roka. Naklíčený cícer potom rozmixujete spolu s tahini pastou, kvapkou olivového oleja, citrónovou šťavou, soľou, korením a napríklad rímskou rascou a môžete podávať hummus s poriadnou náložou prebudených vitamínov!
4. Orechy
Orechy sú skvelou energizujúcou desiatou plnou esenciálnych mastných kyselín. Pokiaľ si k nim pridáte navyše pár plátkov plnotučného syra, má vaše trávenie čo robiť ďalších pár hodín.
Väčšina orechov je známa vysokým obsahom kalórií, bielkovín, komplexných sacharidov a zdravých tukov. Najmä vlašské orechy majú extrémne vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré naštartujú váš mozog. Tiež sú bohaté na antioxidanty, ktoré významne zvyšujú hladinu energie a napomáhajú nášmu organizmu v boji za lepšiu imunitu. Orechy navyše poskytujú nášmu telu slušné množstvo komplexných sacharidov a vlákniny, ktoré umožňujú byť oveľa dlhšie v strehu.
Orechy obsahujú aj ďalšie vitamíny a minerály, ako je mangán, železo, vitamíny B a vitamín E. Tak čo, zalovíte v našom MEGA packu pre chrumkavú desiatu plnú vitamínov?
Vitamín E je nepostrádateľný predovšetkým vďaka svojim antioxidačným účinkom. Významne sa podieľa na procese odbúravania škodlivých látok z tela, ovplyvňuje tvorbu červených krviniek a obnovuje svalovú hmotu. Vitamín E sa nachádza predovšetkým v potravinách rastlinného pôvodu, najmä v orieškoch – napríklad také mandle sú ním priamo nabité.
Mnoho ľudí ale orechy dáva do pozadia vďaka ich nemalej energetickej hodnote a vysokému obsahu tukov. Pokiaľ hľadáte menej kalorickú alternatívu, skúste zakomponovať do vášho jedálnička lyofilizovaný hrášok alebo mrkvu, v ktorých nájdete vitamínu E tiež dosť.
5. Semienka
Semienka v sebe (podobne ako orechy) ukrývajú veľa energie a živín. Medzi najobľúbenejšie patria chia, ľanové alebo tekvicové, zabúdať sa ale nevypláca ani tie konopné.
Semienka majú totiž všeobecne vysoký obsah rastlinných omega-3 mastných kyselín. Výskumy dokazujú, že u ľudí, ktorí mali hladiny omega-3 mastných kyselín nízke, sa častejšie vyskytovala nielen malátnosť a únava, ale aj zápalové ochorenia. Semená sú navyše skvelým zdrojom vlákniny a bielkovín. Vláknina v semenách prispieva k pomalšiemu tráveniu, čo vedie k postupnému uvoľňovaniu energie.
6. Jahody
Jahody sú ďalším skvelým zdrojom kvalitnej energie. Poskytujú nášmu organizmu komplexné sacharidy, vlákninu, ale aj jednoduchšie cukry, ktoré energetickú hladinu zvyšujú rýchlejšie. Nie je teda na škodu týchto červených slaďúšikov prihodiť do ovsenej kaše alebo jogurtu, ktoré uvoľňovanie cukru do krvi spomalia a rozložia v čase.
Jedna šálka čerstvých jahôd obsahuje až 13 gramov sacharidov, 3 gramy vlákniny a 100 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Čerstvé jahody ale nie sú dostupné po celý rok, a tak mimo sezóny siahnite po jahodách lyofilizovaných. Ich množstvo vitamínov ani minerálov sa od čerstvých jahôd nelíšia – sušenie mrazom je v tomto najšetrnejšia metóda!
Výskumy potvrdzujú, že antioxidanty v jahodách pomáhajú bojovať nielen proti zápalovým procesom v tele, perfektne použiteľné sú aj v boji proti únave. Navyše vďaka svojej sladkej chuti perfektne fungujú v kuchyni. Už ste skúšali doma pripraviť nadýchanú jahodovú penu? Nie? Tak to rýchlo napravte, máme pre vás recept.
7. Jogurt s mliečnymi kultúrami
Aj obyčajný jogurt je surovinou, ktorá obohatí váš deň viac, než si možno myslíte. Sacharidy sa v jogurte nachádzajú hlavne vo forme jednoduchých cukrov, ako je laktóza a galaktóza. Čo znamená, že sú nášmu telu ako zdroj energie dostupné prakticky ihneď. Probiotiká, ktoré sú v jogurte hojne zastúpené, sa starajú o našu črevnú mikroflóru.
Jogurt je ale tiež nabitý bielkovinami, ktoré pomáhajú spomaliť trávenie sacharidov, a tým spomaľujú uvoľňovanie cukrov do krvi.
No áno, ale aký jogurt vybrať? Aj obyčajný biely jogurt sa môže podstatne líšiť v obsahu nielen cukru, ale aj zdraviu prospešných živých kultúr. Niektoré jogurty ich podľa testov mali čo i len na hranici povoleného limitu. Všeobecne povedané, najmenej ich nájdete v bielych „smotanových“ či „krémových“ jogurtoch, naopak v jogurtoch zrejúcich v tégliku to doslova žije!
Zabudnite tiež na ochutené jogurty plné pridaného cukru a všelijakých farbív. Radšej si jogurt ochuťte a zafarbite zdravo. Stačí si vybrať akékoľvek lyofilizované ovocie, prihodiť hrsť obľúbených semienok a je to. A pre milovníkov hladkých a jemných štruktúr máme v ponuke rovno aj lyofilizované prášky.
8. Horká čokoláda
Vedeli ste, že horká čokoláda musí obsahovať podľa legislatívy minimálne 35 % kakaovej sušiny? Ste prekvapení, ako je to málo? A pri mliečnej čokoláde je to iba 25 %!
Aby sa ale horká čokoláda dala považovať za zdravý energetický zdroj, mala by obsahovať kakaa najmenej 60 %. Pretože čím viac kakaa, tým zdravšia čokoláda je! A tak si vyberajte (aj na maškrtenie) len čokolády kvalitné.
Výskumy ukazujú, že antioxidanty v kakau majú mnoho zdravotných výhod, ako je napríklad rozširovanie ciev, čo spôsobuje zvýšený prietok krvi celým telom. Tento benefit oceňujú predovšetkým ľudia, ktorí majú problémy s termoreguláciou.
Rozširovanie ciev prispieva tiež okysličovaniu mozgu a svalov, čím sa zlepšuje ich prirodzené fungovanie. Zvýšený prietok krvi rýchlejšie rozvádza po tele antioxidanty, ktoré kakao obsahuje, a tým napomáha nášmu duševnému zdraviu. Tmavá čokoláda navyše obsahuje stimulačné zlúčeniny, ako je teobromín a kofeín, ktoré vás nabudia k maximálnemu výkonu v práci aj pri športe!
Takže či už ste športovec, mysliteľ, alebo len jednoducho milujete čokoládu, doprajte si sem tam štvorček alebo dva! Vašej diéte to skutočne neublíži. Skúsiť môžete naše prémiové čokolády z Madagaskaru, ak ale chcete radšej podporiť český trh, siahnite po 70% horkej čokoláde z ČR. Vďaka nej budete už navždy môcť maškrtiť pohodlne a nepozorovane.
Tak čo, ktoré potraviny budú vašimi záchrancami v záplave úloh pracovných dní? Či už to vyhrá na desiatu sladká granola s horkou čokoládou, alebo hummus s červenou repou, nezabudnite sa o vaše desiaty podeliť s nami. Stačí označiť @svetplodu pri príspevku alebo v stories a inšpirovať nás aj stovky ďalších sledujúcich!