11.10.24 | 22125× prečítané | 2 minúty
Mliečna 31% čokoláda
Som síce lokálna, avšak moja chuť nepozná hranice. Som zamatovo jemná, sladká tak akurát, príjemne kakaová a voniam po vanilke. Uvidíš, že Ťa prekvapím!
- praktické kúsky sa ľahko rozpúšťajú
- balans mliečnej a kakaovej chuti
- český produkt
Mliečná 31% čokoláda
Informácie o produkte
Táto mliečna čokoláda je niečo pre maškrtné jazýčky. Ponúka dokonalý balanc kakaovej a mliečnej chuti. Je príjemne sladká a zamatovo jemná, takže sa vám krásne rozplynie na jazyku. Okrem maškrtenia ju oceníte aj v kuchyni. Praktické kúsky sa dobre rozpúšťajú a pridať ich môžete napríklad do cesta muffinov či bábovky, výsledkom budú rovnomerné čokoládové miesta. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?

Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Použitie
Po rozpustení je krásne lesklá a stredne tekutá, takže ponúka univerzálne využitie. Pomôže vám vykúzliť jemnú ganache, lesklú polevu aj duté figúrky. Každý si príde na svoje. Jej chuť nie je prehnane výrazná, takže v pokrmoch neprebije chute ostatných surovín. Krásne sa doplňuje s karamelom, levanduľou, kokosom alebo jahodami.
Temperácia: Ideálna teplota pre rozpustenie je 45 až 50 °C, schladenie 28 °C a použitie pri 30 až 31,5 °C.
TOP informácie o mliečnej čokoláde
- Polyglycerolpolyricínoleát zaisťuje správnu tekutosť aj napriek nižšiemu obsahu tuku; max. množstvo v čokoláde je 0,1 %.
- Výrobca tejto čokolády, vlastní certifikáty ako UTZ, IFS, BRC alebo KLASA.
- Čokoláda sa vyrába v Dvore Králové, v továrni s tradíciou od roku 1992.
- Celkový obsah tukov je 31 % a obsah kakaovej sušiny je len o percento nižší.
- Obsah mliečnej sušiny je minimálne 18 %.
Ako sa kakaové bôby spracovávajú?
V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia aby bol obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.
Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do továrne na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a následne sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúženú čokoládovú arómu, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, akými sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.
Zaujímavosti a recepty
Recenzie návštevníka
Výborná čokoláda! Pochutnáváme si s manželem vždycky u filmu.
Pôvodne vložené k Mliečna 33% čokoláda Chiara
Recenzie návštevníka
Konečně kvalitní čokoláda za super cenu :). Rychlá doprava, i ostatní produkty jsou super, ještě se mi nestalo, že by u vás nebylo něco v pořádku. Děkuji.
Základné špecifikácie
Kompletná špecifikácia ku stiahnutiu tu- Zloženie cukor, kakaové maslo, sušené plnotučné mlieko, kakaová hmota, emulgátor: sójový lecitín a polyglycerolpolyricinoleát, vanilkový extrakt Bourbon Madagascar
- Surovina Mléčná čokoláda
- Diéta Bez lepku
- Spracovanie Kôstky
- Farba Hnedá
- Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂.
- Krajina pôvodu -
- Skladovanie Skladujte v chlade, suchu a tme. Chráňte pred priamym slnečným žiarením.
- Balenie znovuuzatvárateľné ZIP vrecko
- Veľkosť priemer cca 2 cm
- Úprava kúsky
- Značka Carla
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2262 kJ / 542 kcal
- Tuky 32 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 19,8 g
- Sacharidy 56,6 g
- z toho cukry 55,8 g
- Vláknina 1,8 g
- Bielkoviny 6 g
- Soľ 0,2 g
Hodnotenie našich zákazníkov
Recenzie návštevníka
Výborná čokoláda! Pochutnáváme si s manželem vždycky u filmu.
Pôvodne vložené k Mliečna 33% čokoláda Chiara
Recenzie návštevníka
Konečně kvalitní čokoláda za super cenu :). Rychlá doprava, i ostatní produkty jsou super, ještě se mi nestalo, že by u vás nebylo něco v pořádku. Děkuji.
Recenzie návštevníka
Čokoládu používám jako polevu na dorty a super. Krásně se rozpustí a dá se sní velmi dobře pracovat. Je kvalitní, má sladkou chuť. Čokoládu na pečení objednávám už jen pouze u vás :). Díky Nela