10% zľava na Čokoládovky! 😍 kód: COKOLADOVKY10

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako vyrobiť domácu čokoládu?

15. 12. | 36733× prečítané


Čokoláda je odpradávna považovaná za afrodiziakum, a tak by bola škoda nevyskúšať domácu prípravu. Vytvorte originálny darček od srdca, ktorý môžete vyladiť podľa chuti obdarovaného a vďaka hŕstke orieškov a ovocia domácu čokoládu povýšite na umelecké dielo. Horká, mliečna, alebo biela? Zvládnete ich všetky! Zhlboka sa nadýchnite a plnými dúškami nasajte sladkastú vôňu tohto čokoládového receptu.

Zdieľať



Ako vyrobiť domácu čokoládu?

Co se v článku dozvíte?

Najzdravšia podoba čokolády? Tá horká

Naozaj 100 % RAW čokoláda je najzdravšia podoba čokolády. Hovoríme o bohatej, horkej čokoláde, v ktorej nie je použité žiadne sladidlo alebo dochucovadlo. Zoženiete ju buď v podobe kakaových bôbov, ale ak by ste radi niečo extra, môžete použiť prémiovú 100% čokoládu z Madagaskaru.

Z obsahu kakaa ale môžete pokojne trošku zľaviť, 100 gramová porcia 80% horkej čokolády obsahuje takmer celé denné odporúčané množstvo mangánu, medi, horčíka a železa. V menšom percentnom zastúpení v nej nájdeme aj zinok, draslík, fosfor a selén. Kakaové bôby, z ktorých sa čokoláda vyrába, sú jednou z najviac dostupných ingrediencií bohatých na antioxidanty, ktoré chránia naše telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Pokiaľ vás láka dozvedieť sa o kakaových bôboch viac, prečítajte si náš článok, kde nájdete 10 zaujímavostí o kakau!

Z čoho sa domáca čokoláda vyrába?

Do celého procesu priemyselnej výroby čokolády vás zasvätíme v tomto článku. Patríte medzi maškrtníkov čokolády a chceli by ste, aby bol pôžitok z nej čo najväčší, alebo chcete darovať originálny a s láskou robený darček? Tak si ju vyrobte priamo doma!

Prvou ingredienciou, ktorú na prípravu čokolády potrebujete, je kakaový prášok. Dajte šancu kakaovému prášku v BIO kvalite alebo kvalitným práškom Van Houten. Proces výroby čokolády vám uľahčí kúpa zlomkov kakaovej hmoty tvorenej 100% horkou čokoládou.

ingrediencie na domácu čokoládu
Kakaové zlomky sú vlastne 100 % horká čokoláda.

Ďalšou surovinou, bez ktorej sa domáca čokoláda nezaobíde, je kakaové maslo. Je to vlastne čistý prírodný tuk, ktorý sa oddelí z kakaových bôbov pri ich spracovaní. Pre domáce použitie ho kúpite buď v praktických kúskoch, pri ktorých je dávkovanie jedna báseň, pre väčšie množstvo využite aj  kvalitné maslo v úlomkoch.  

Aj keď je čokoláda sladkosť, jej výroba sa nezaobíde bez soli. Nie nadarmo sa hovorí, že soľ je nad zlato! Soľ zvýrazní chuť kakaa a podporí jeho hĺbku.

Čomu sa pri príprave domácej čokolády vyhnúť?

Chcete si osladiť život aj domácu čokoládu? Zabudnite na umelé sladidlá a ďalšie aditívne látky. Tie sa dajú nahradiť zdravou alternatívou – napríklad kokosovým alebo trstinovým cukrom či pravým vanilkovým extraktom.  

Pri skrášľovaní domácich tabuliek čokolády sa rozhodne nehodí cukrové zdobenie a posypy zo supermarketu. Vhodnou náhradou týchto nekvalitných cukrových bômb je lyofilizované ovocie alebo orechy. Navyše sú tieto varianty vhodné pre aj vegánov a vegetariánov.

ozdoba na domácu čokoládu
Lyofilizované ovocie máme vcelku ale aj ako praktické drviny či prášky.

Ako domácu čokoládu vyrobiť?

A ako na samotnú ručnú výrobu čokolády? Nie je to žiadna veda. Tu je návod krok za krokom, ktorý pomôže aj úplnému začiatočníkovi.   

Budeme potrebovať:

  • kakaové maslo
  • kakaový prášok alebo kakaovou hmotu
  • soľ
  • formu na čokoládu
  • silikónové lízatko

voliteľne potom:

  • dochucovadlo v podobe kokosového alebo trstinového cukru
  • orechy či ovocie na dozdobenie

Postup

Krok 1: Rozpustite kakaové maslo

Začnite tým, že si pripravíte vodný kúpeľ. To je jedna z najlepších metód, ako rozpustiť kakaové maslo alebo hmotu. Ako na vodný kúpeľ? Do hrnca strednej veľkosti nalejte niekoľko centimetrov vody. Použite žiaruvzdornú misku (sklenenú alebo nerezovú), ktorá je o niečo väčšia ako obvod hrnca. Uistite sa ale, že sa dno misky nedotýka vody.   

Vodu priveďte do varu na miernom ohni a potom odstavte z platne. Do misy pridajte kakaové maslo. Jemne, ale často miešajte, aby ste zamedzili pripáleniu. Chce to trošku času a trpezlivosti.

Pokiaľ používate na prípravu veľké kusy kakaového masla, nakrájajte ich na menšie, rovnako veľké kúsky. Kúsky sa rozpustia rýchlejšie bez toho, aby došlo k ich pripáleniu. 

Krok 2: Pridajte kakaový prášok

Po úplnom rozpustení masla pridajte kakaový prášok so štipkou soli. Zmes premiešajte, aby sa suroviny dôkladne spojili a nechajte pár minút vychladnúť. Pre ucelenú konzistenciu a atraktívny vzhľad výslednej čokolády zmes rozmixujte. Naozajstní fajnšmekri môžu čokoládu ešte temperovať. Ako na to sa dozviete v tomto článku.

Krok 3: Čokoláda je na svete

Vychladnutú zmes nalejte do formy. Môžete si kúpiť už hotovú pripravenú formu na tabuľku čokolády, šikovne môžete ale využiť aj silikónovú formu na pečivo v menších veľkostiach a tvaroch, a vyrobiť si tak menšie kúsky domácej čokolády podobné pralinkám. 

Nakoniec dajte čokoládu do chladničky alebo mrazničky a nechajte stuhnúť.

Rada na záver: Čokoládu uschovajte vo vzduchotesnej nádobe. Týmto spôsobom ju môžete skladovať v chladničke aj v mrazničke. Takáto nepenetrovaná domáca čokoláda by mala vydržať 2–3 mesiace.

výroba domácej čokolády

Mliečna a biela, klasická, alebo netradičná?

Ak patríte medzi sladkomilov, potom vyhľadávate čokoládu, ktorá sa sladko topí na jazyku. Taká je čokoláda mliečna. Ako už samotný názov napovedá, okrem ingrediencií, ktoré sme spomenuli pri výrobe horkej čokolády, sa k receptu pridáva mlieko, ktoré horkosť zjemňuje. Do hrnca ale nelejte mlieko priamo zo škatule! Do domácej mliečnej čokolády sa dáva mlieko (či smotana) sušené.

Skvelou voľbou je aj sójové alebo kokosové mlieko. Túto variantu „mliečnej“ čokolády ocenia aj vegáni a vegetariáni. Ak ste súčasťou vegánskej komunity, určite oceníte originálnu alternatívu mlieka v podobe ryžového prášku s trstinovým cukrom. O neodolateľnosti neobvyklej kombinácie, ktorá chuťou pripomína čokoládu mliečnu, sa presvedčte v našej ryžovej vegánskej čokoláde. Mňam!

domáca biela čokoláda
Máte radi bielu čokoládu? A už ste mali tú našu s jogurtom?

Asi ste už niekedy niekde čítali, že biela čokoláda vlastne nie je čokoláda. Podľa zákona by mala čokoláda obsahovať kakaovú sušinu, čo biela čokoláda neobsahuje. Ale nezúfajte, aj napriek tomu je biela čokoláda čokoládou, jedná sa o produkt, ktorý by sa bez kakaových bôbov nezaobišiel, len je inak legislatívne špecifikovaná. Tento druh sladkosti je tvorený z veľkej časti kakaovým maslom a cukrom, pridáva sa do nej aj sójový lecitín, sušené mlieko a niekedy aj vanilka.

Nekvalitné biele čokolády často vymieňajú kakaové maslo za hydrogenované oleje a tuky, palmový olej a veľké množstvo cukru. To ale nie je prípad našej 30% bielej čokolády Edelweiss. V jej jemne krémovej chuti dominujú tóny vanilky a karamelu, žiadna umelina! 

ruby čokoláda
Ruby čokoláda je prirodzene ružový druh čokolády z čokoládovej dielne firmy Callebaut.

Najnovší druh čokolády, ktorej hovoríme princezná všetkých čokolád, je ruby ​​čokoláda. Tá sa odlišuje od ostatných nielen vzhľadom, ale aj chuťou. Výroba ruby ​​čokolády však zostáva tajomstvom, takže doma si ju len tak nevyrobíte. Pokiaľ ale máte radi ovocnú, jemne kyslastú chuť, dajte jej šancu a použite ju aspoň na polevy. Čím ďalším je ruby ​​čokoláda výnimočná a aká chutná? Začítajte se!  

Tipy, s čím čokoládu kombinovať

Zbiehajú sa vám sliny? Poradíme vám, s čím čokoládu kombinovať a ako ju ozdobiť, aby bol kulinársky zážitok čo najväčší. Čokoláda si najlepšie notuje s prírodnými orechmi všetkého druhu. Vyskúšajte pistácie, lieskové orechy alebo pekany se škoricou a soľou, ktoré čokoláde dodajú úplne nový rozmer. Orechy pred zdobením nasekajte na menšie kúsky. Božiu kombináciu získate aj pridaním píniových orieškov a karamelizovaných semienok s kokosom a soľou.

Čokoláda si skvele sedí aj s akýmkoľvek lyofilizovaným ovocím. Lyofilizácia je proces, vďaka ktorému si ovocie uchováva všetky živiny aj chuť a zostane krásne chrumkavé a farebné.Lyofilizované maliny si napríklad perfektne rozumejú s bielou alebo ruby ​​čokoládou, milovníci citrusov zase môžu skúsiť kombináciu horkej čokolády s mandarinkou.

lyofilizované ovocie
Lyofilizovať sa dá takmer všetko – napríklad aj mandarínky!

Inšpirácia na čokodarčeky

Čokoládu jeme celý rok a v akejkoľvek situácii. Využite jej variability a darujte ju. Čokodarčekom potešíte všetky vekové kategórie a kvalitnou čokoládou neurazíte ani najväčšieho tvrďáka. Ručne vyrobená čokoláda robená s láskou má navyše veľkú pridanú hodnotu. Čokodarčeky môžu mať veľa podôb a tvarov. Vyskúšajte príjemnú zmenu a namiesto klasickej tabuľkovej čokolády vytvorte umelecké dielo

Nechajte sa inšpirovať originálnymi čokodarčekmi, ktoré využijete ako darček na Vianoce, narodeniny, sviatok alebo výročie:

Domáca študentská… čokoláda

Zbožňujete kombináciu čokolády, orechov a sušeného ovocia? Obdobu obľúbenej čokolády plnej orechov a ovocia si môžete vytvoriť doma. Základom je horká čokoláda. Pokiaľ si nechcete vyrábať čokoládu z masla a prášku, odporúčame 60% horkú čokoládu. Táto tmavá kráska k nám dorazila až z Peru a rozhodne stojí za ochutnanie. Čokoládu rozpustite –   fotonávod nájdete tu. Pridajte hrozienka, sušené višne a lúpané arašidy. Tradá! A domáce čokoládové potešenie je na svete!

Láska je láska

Sladšia než Láska je už len biela čokoláda v kombinácií s lyofilizovanými jahodami a púdrom z Madagaskarskej vanilky! Gurmáni môžu siahnuť aj po prémiovom vanilkovom struku z Madagaskaru, využiť se dá ale aj kvapka extraktu. Veď kombináciu vanilky a kakaa zbožňovali už starí Mayovia a Aztékovia!

Nesmrteľná dvojka s lieskovími orechmi

Originalite sa pri čokoláde medze nekladú, pre začiatok ale nemusíte práve tvoriť čokoládové sochy a skúšať divoké kombinácie. Skúste čokoládu naliať napríklad do papierových či plastových košíčkov alebo formičiek. Do čokoládovej zmesi pridajte lieskovoorieškové maslo a na záver ju dozdobte sušenými kvetmi. Odekorovaná a už stuhnutá čokoláda sa dá zjesť podobne ako Reese's cups. Dobrú chuť!

Obdarovaný potom strávia príjemné chvíle s najobľúbenejšou sladkosťou na svete – čokoládou! Tak čo, navnadili sme vás na výrobu domácej čokolády? A máte už doma v špajzi všetko, čo budete na recept potrebovať?

Žádné viditelné produkty

Čítajte tiež

Pistáciové nanuky

Pistáciové nanuky

01.06.23 | 274× prečítané

Malinový cheesecake s ruby čokoládou

Malinový cheesecake s ruby čokoládou

22.05.23 | 1677× prečítané

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?