Karamelová 31,9% čokoláda

od €9,12 od €7,60 bez DPH

Zvoľte variant

Som sladko karamelová, ale vôbec nelepím. Krásne sa Ti rozplyniem na jazyku a oslním Ťa svojou jedinečnou chuťou. Takú si ešte nezažil – jemná a krémová, ako zo sna!

          • mliečna, výrazne karamelová chuť
          • k priamej konzumácii aj do pečenia
          • belgická kvalita

Detailné informácie

500g
Skladom
€9,12
€7,60 bez DPH
2.5kg
Skladom
€41,88
€34,90 bez DPH

Podrobný popis

Karamelová 31,9% čokoláda

Informácie a výživové hodnoty 

Poctivo vyrobená z kvalitných surovín. Chutí výrazne po karameli a smotane, ale ucítite aj tóny masla a nečakaný slaný podtón na konci. Jej chuť je intenzívna, ale jednotlivé zložky sú perfektne vyvážené. Zaujme vás jemne jantárovou farbou, ktorá vynikne v každom z vašich cukrárskych výtvorov. Tak pozor, nech ju nezjete skôr, než z nej urobíte polevu. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?

čokoládaSK

Použitie a temperácia

Pracovať s touto čokoládou je jedna radosť. Má dokonale univerzálne vlastnosti, takže nech sa rozhodnete pre akékoľvek spracovanie, vždy vás podrží a dosiahnete s ňou tie najlepšie výsledky. Využijete ju na ganache, dražovanie, vytvoríte s ňou čokoládové figúrky a urobíte z nej hodvábne karamelové gelato. Avšak skvelá je aj samostatne na maškrtenie. Skúsiť môžete tiež náš tajný tip na hriešne raňajky – lievance s čokoládovou karamelovou polevou. Krásne sa navyše páruje s ananásom, čerešňami, ďatľami, citrónom alebo napríklad aj s tonka fazuľou. Ktorá kombinácia je vám najsympatickejšia? 

Temperácia: Ideálna teplota pre rozpustenie 45 až 50 °C, tuhnutie 27 až 28 °C, a použitie pri 29 až 30 °C.
 

5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli

  1. Čokoláda obsahuje kakaové bôby z troch rôznych krajín – Pobrežie Slonoviny, Ghana a Ekvádor.
  2. Je v nej minimálne 30,4 % kakaového masla a najmenej 28,3% mlieka.
  3. Theobrama cacao – latinský názov kakaovníku znamená „jedlo bohov“.
  4. Má prekvapivo vysoký obsah vápnika, draslíka a fosforu.
  5. Karamel vzniká pomalým zahrievaním cukru. 

Základná špecifikácia
Zloženie kakaové maslo, cukor, sušené plnotučné mlieko, kakaová hmota, odstredené sušené mlieko, 2 % karamelizovaný cukor, emulgátor: sójový lecitín, prírodná vanilková príchuť, soľ
Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂.
Krajina pôvodu Belgicko
Trvanlivosť 3–8 mesiacov
Skladovanie do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 40 %,
chráňte pred priamym slnečným žiarením
Balenie znovuuzatvárateľné ZIP vrecko
Veľkosť nešpecifikované
Úprava kúsky
Obchodná trieda nešpecifikované
Odroda nešpecifikované

 

 


Ako sa spracovávajú kakaové bôby?

V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia aby bol obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.

Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do továrne na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a následne sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúženú čokoládovú arómu, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, akými sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.

 

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energia 2388 kJ / 571 kcal
Tuky 37,1 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 22,5 g
Sacharidy 50,8 g
z toho cukry 50,3 g
Vláknina 0 g
Bielkoviny 8 g
Soľ 0,51 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápnik 309 mg
Železo 0,15 mg
Horčík 12,6 mg
Fosfor 219,7 mg
Draslík 444,3 mg
Sodík 205 mg
Vitamín C 0,551 mg

 

Temperovanie čokolády

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:
5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevypĺňajte toto pole:
5
DK Avatar autora | 26.11.2020
Závislosť ????
5
J Avatar autora | 24.2.2020
Najlepšia čokoláda. Chutí mne aj deťom a taktiež sa z nej vyrábajú skvelé a chutné krémy. Aj keď naposledy som zjedla porciu, ktorá bola určená do koláča. Haha, musím kúpiť ďalšiu.