11.10.24 | 21040× prečítané | 2 minúty
Biela 29% čokoláda
So mnou určite rozhýbeš všetky svoje chuťové poháriky! Hlavne si daj poriadny pozor, nech ma pred pečením nezješ úplne celú!
- výrazne sladká, krémová chuť
- vyrobená v Českej republike
- 29 % kakaového masla
Biela 29% čokoláda
Informácie o produkte
Bežné biele čokolády obsahujú približne 20 % kakaového masla, ale naša čokoláda obsahuje až 29 %. Vďaka tomu sa skvele rozpúšťa a je krásne jemná. Jej chuť je príjemne sladká a mliečna, farba smotanovo biela a každý kúsok vonia po vanilke.
Čokoláda sa vyrába v Dvoře Králové, v závode s tradíciou už od roku 1992. Počas výrobného procesu je kladený veľký dôraz najmä na kvalitu a udržateľnosť. Každý deň ochutnáva čokoládu desať odborníkov, aby sa docielilo toho najlepšieho produktu. Výsledkom je tak čokoláda plná intenzívnej chuti, s príjemnou vôňou a univerzálnym použitím. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?

Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Použitie a temperácia
Obsah tuku v čokoláde značí jej tekutosť. Tá sa môže pohybovať od vysokej po nízku a určuje aj následné využitie. Pri tejto čokoláde je tekutosť stredná, tým pádom sa hodí takmer na všetko od poliev, maslových krémov, čokoládových náplní či modelovanie až po zmrzlinu. Rovnako tak je skvelá na maškrtenie alebo rozpustená v horúcom mlieku.
Temperácia: Ideálna teplota pre rozpustenie je 45 až 50 °C, schladenie 28 °C a použitia pri 30 až 30,5 °C.
TOP informácie o čokoláde
- Polyglycerolpolyricínoleát zaisťuje správnu tekutosť aj napriek nižšiemu obsah tuku; max. množstvo v čokoláde je 0,1 %.
- Výrobca tejto čokolády, vlastní certifikáty ako UTZ, IFS, BRC alebo KLASA.
- Obsah mliečnej sušiny je minimálne 14 % a celkový obsah tukov je 33 %.
- Čokoláda sa vyrába v Dvore Králové, v továrni s tradíciou od roku 1992.
- Jedná sa o najväčšiu továreň na čokoládu v Českej republike.
Ako sa spracovávajú kakaové bôby?
V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia na obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.
Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do tovární na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a potom sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúžené čokoládové aróma, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, ako sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.
Zaujímavosti a recepty
Recenzie návštevníka
Moc dobrá! Používám ke zdobení dortů a cupcaků, ale ráda si jen tak zamlsám :)
Recenzie návštevníka
Výborná čokoláda! Ideální na pečení - perfektně se hodí na polevy cheesecaků :)
Pôvodne vložené k Biela 32% čokoláda s jogurtom
Základné špecifikácie
Kompletná špecifikácia ku stiahnutiu tu- Zloženie cukor, kakaové maslo, sušené plnotučné mlieko, sušená srvátka, emulgátor: sójový lecitín a polyglycerolpolyricinoleát, vanilkový extrakt Bourbon Madagascar
- Surovina Bílá čokoláda
- Diéta Bez lepku
- Spracovanie Kôstky
- Farba Biela
- Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂.
- Krajina pôvodu -
- Skladovanie Skladujte v chlade, suchu a tme. Chráňte pred priamym slnečným žiarením.
- Balenie znovuuzatvárateľné ZIP vrecko
- Veľkosť priemer cca 2 cm
- Úprava kúsky
- Značka Carla
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2319 kJ / 555 kcal
- Tuky 33,2 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 20,6 g
- Sacharidy 60,1 g
- z toho cukry 60,1 g
- Vláknina 0 g
- Bielkoviny 4,2 g
- Soľ 0,28 g
Hodnotenie našich zákazníkov
Recenzie návštevníka
Moc dobrá! Používám ke zdobení dortů a cupcaků, ale ráda si jen tak zamlsám :)
Recenzie návštevníka
Výborná čokoláda! Ideální na pečení - perfektně se hodí na polevy cheesecaků :)
Pôvodne vložené k Biela 32% čokoláda s jogurtom
Recenzie návštevníka
Bila ceska cokolada je super! Pouzivam na plnku do makronek a perfektni!!! Uz mam na ceste dalsi baliky...vsem doporucuji